Отговорността ще е поравно между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - това прави

...
Отговорността ще е поравно между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - това прави
Коментари Харесай

Политолог: ГЕРБ иска споделена отговорност, а не 50:50, което щеше да взриви формулата

Отговорността ще е поравно сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - това прави усещане в препоръчаното съдружното съглашение на ГЕРБ. Тази споделена отговорност отваря вратата към търсене на по-сериозен баланс в кадровия състав на Министерски съвет, разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " политологът от " Тренд " Димитър Ганев.

" Борисов първо сподели 50:50 в Министерски съвет, щом желаете 50:50 в регулаторите, само че в границите на сегашния документ се показва " споделена поравно отговорност ", без категорично да се загатва, че става дума за 50:50 за министрите. По този метод ГЕРБ оставят вратата отворена, тъй като 50:50 би могло да взриви формулата и ПП-ДБ да създадат стъпка обратно или най-малкото да стане доста по-трудна тази ротация ", разяснява политологът.

Според Ганев конфликтна точка може да се окаже персоналния състав на Министерски съвет: " Кои министри ще останат, с кои ще бъдат сменени, до коя партия ще бъдат по-близо. Ако се следва съдружното съглашение, препоръчано от ГЕРБ, то тогава ще би трябвало да има промени и във втория ешелон, а точно заместник-министрите, тъй като ясно е регламентирано и всеки да има представител във всяко ведомство, което допуска, че би трябвало да се създадат избрани промени, тъй като не във всяко министерство сега е по този начин ".

Политологът обърна внимание, че предварителните избори са били постоянно по-малко претенции вид и от ГЕРБ-СДС и от ПП-ДБ, тъй като политическият интерес на партиите, които съставляват болшинството и Движение за права и свободи също, не допуска провеждането на предварителни избори: " Нито една от трите обединения няма да има по-висок резултат при нови избори или биха имали напълно малко по-различен. ПП-ДБ при всички случаи ще бъдат в по-неизгодна обстановка от актуалната в ново Народно заседание. Алтернативно партньорство на тази сглобка, която сега ръководи, няма. Не се обрисува някоя партия да е открила добра връзка с друга, която е в съпротива. Това обаче, което не би трябвало да го изключваме е в случай че има нов политически индивид на сцената ".

" Казаха се доста тежки думи в последните няколко седмици на политическия терен. Възможно е в някакъв миг да се мине някаква граница, в която е нетърпимо актуалните сътрудници да стоят в границите на едно болшинство. Факт е, че отговорността в последните 9 месеца се носи от ПП-ДБ, тъй като те преобладават в състава на Министерски съвет ", разяснява още политологът от " Тренд ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР